Якісна медична допомога жінкам, які мають обмеження по здоров’ю.

Фахівці ОКУ «ЛОЦСАМОФМ», представники НУО осіб з інвалідністю, батьки дітей з інвалідністю, ВПО прийняли участь в Нараді щодо визначення особливостей надання професійної та якісної медичної допомоги жінкам, які мають обмеження по здоров’ю.

Байда Лариса Юріївна — Начальник відділу ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю» надала змістовну інформацію про стан справ відносно доступу до медичних послуг людей з інвалідністю в Україні. «Фахівці не проходять навчання щодо роботи з жінками з різними формами інвалідності та з жінками 60+. Доступність жінок на візку – недоступні. Це в містах! А в сільській місцевості ще важче, через те, бо до тих послуг потрібно ще доїхати! Але існують і позитивні приклади: наприклад для нечуючих людей створюють електронні черги, якщо пацієнт приходить без перекладача, то існує он-лайн зв’язок, де можна поспілкуватись через перекладача жестової мови.

Всім присутнім вкрай важливо було почути проблематики від самих жінок – які потребують ці послуги, які мають різні категорії інвалідності — захворювання зору, слуху, опорно-рухового апарату, ментальні обмеження, інші.

Учасницями було визначено головні перешкоди з якими стикаються жінки, отримуючи медичні послугу:

  • Інформаційна, комунікативна, етична складова;
  • Супровід у медичному закладі;
  • Тотальна потреба у послугах перекладачів жестової мови в лікарнях;
  • Проблеми жінок та дівчат, які мають ментальні порушення та дуже потребують особливого підходу у комунікації, огляді, навіть, у обстановці;
  • Проблеми значно ускладнюються для жінок, які проживають у сільській місцевості, маленьких містах, мають відсутність допомоги близьких, транспорту;
  • Недоступність лікарень, кабінетів, відсутність спеціалізованого обладнання, зручного для маломобільних жінок;
  • Потреба в створенні та впровадженні нормативних документів, протоколу яркий регламентує надання гiнекологiчноi та акушерськоi допомоги жiнкам з iнвалiднiстю, які мають різні нозології інвалідності.

Наразі працюємо над комплексним вирішенням питань, в тому числі, нормативної складової, що стане ключовим у вирішенні питань отримання якісної медичної допомоги не тільки для жінок з інвалідністю, а й для маломобільних громадян взагалі.

В нараді прийняли участь Баранцова Тетяна — Урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю; Ждан Павло — Представник Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю; Давидова Юлія — Завідуюча вiддiленням акушерських проблем екстрагенiтальноï патологiї Інститута Педіатрії, акушерства та гінекології; Каменська Наталія — Начальник відділу організаційної та видавничої роботи ЦП УТОГ; Корнієнко Тетяна — Інструктор відділу організаційної та видавничої роботи ЦП УТОГ; Москаленко Наталія — Перекладач жестової мови; Клепець Юлія — Виконавчий директор ВГО «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень»; керівники ГО осіб з інвалідністю з Луганської, Полтавської, Житомирської та Чернівецької областей, жінки з інвалідністю, батьки дітей з інвалідністю.

Організатор: Офіс Урядової Уповноваженої з прав осіб з інвалідністю.
Логістика та поінформування представників Луганської області:
ОКУ «ЛОЦСАМОФМ»